کندر
🍀 کُندُر (Olibanum)
- گیاهی دارویی است از راسته افراسانان (Sapindales)
- نام علمی این گیاه Boswellia thurifera یا B. sacra و همچنین B. carterii است.
- بومی کشور هند است و صمغ آن کاربرد زیادی در طب سنتی دارد. کیفیت صمغ کندر با در نظر گرفتن رنگ، بو و خاصیت آن متفاوت است. طبع کندر گرم و خشک و طمع آن نیز تلخ است. کندر سفید بهترین نوع کندر است و به سه صورت خوراکی، موضعی و بخور برای درمان بیماریها استفاده میشود.
🔸ترکیبات شیمیایی و خواص دارویی
- رزین اسیدی گیاه کندر شامل اسیدهای تری ترپن به نام اسیدهای بتابوسولیک، استیل بتابوسولیک اسید و کتوبتا اسیدها می شود که، مسئول اثرات درمانی کندر میباشند.
- عصاره صمغ این گیاه اثرات ضد التهابی، تسکینی، کاهش چربی خون دارد.
- همچنین گزارش شده است این صمغ، فعالیت ضدبارداری نیز دارد (البته با وجود تعداد زیاد مدل های آزمایشگاهی و تجربی، هنوز مطالعات بالینی کافی وجود ندارد.)
- اثرات ضد آسمی، ضد قارچی، ضد التهابی و ضد سرطانی دارد.
- مصرف اولیه کندر در استئوآرتریت، روماتوئید آرتریت و بیماری های التهابی روده (کولیت اولسراتیو و کرون) می باشد.
- استفاده از صمغ کندر از گذشته به دلیل دارا بودن خواص بی شمار آن در طب سنتی ایران رواج داشته است.
- کندر خوراکی گونهای صمغ است که طعم بسیار تلخی دارد اما خوردن این صمغ به همان اندازه که تلخ است، خواص دارویی نیز دارد.
- با ایجاد یک شکاف سطحی و کوچک بر روی تنه یا شاخه ها می توان صمغ را خارج کرد. این صمغ در معرض هوا خشک می شود. شرایط محیطی بر رشد درخت و تولید صمغ تاثیر دارد.
- صمغ که شیریرنگ مایل به زرد است را جمع آوری و با استفاده از کمی آرد آن را مخلوط و به مدت دو هفته در محیطی گرم و خشک قرار میدهند تا کاملاً رطوبتش را از دست بدهد سپس وارد بازار مصرف میشود.
- این صمغ به طور موثری بر تقویت حافظه اثر گذار است که از این خاصیت نیز به عنوان بارزترین خاصیت کندر یاد می شود.
- درمان اختلالات و علائم ناشی از محدودیت گردش خون مغزی، ضد روماتیسم بودن، ضد التهاب بودن، ضد درد و آرام بخشی از جمله خواص دارویی این صمغ است.
- درمان خشکی پوست، تسکین اعصاب از دیگر خواص این صمغ دارویی است و همچنین بر خواص دارویی این صمغ در درمان بعضی انواع سرطان از جمله سرطان پروستات و مثانه نیز بحث هایی وجود دارد که تا کنون به اثبات نرسیده است.
- کوبیدن کندر و حل کردن آن در یک لیوان آب و هر روز صبح خوردن آن به صورت ناشتا از بهترین راه های مصرف کندر و بهره بردن از خواص آن است و همچنین می توان آن را به صورت آدامس نیز استفاده کرد.
- بر اساس آخرین تحقیقات صورت گرفته، کندر در درمان بیماری ام اس نیز موثر است.
🌐 منابع: دکتر ساینا، ایسنا، دانشنامه تصویری، ایمنا
بسیار اطلاعات مفید بودممنونم