زیست شناسی

علمی و آموزشی

زیست شناسی

علمی و آموزشی

زیست شناسی

فالموت فی حیاتکم مقهورین ،
و الحیاة فی موتکم قاهرین
زندگی آن است که بمیرید و پیروز باشید و مردن آن است که زنده‏ باشید و محکوم دیگران.
نهج البلاغه ، خطبه 51

۱۰ مطلب در آذر ۱۳۹۴ ثبت شده است

مهندسی ژنتیک – ژن درمانی   

دستاورد ها و پیشرفت های شگرف زیست شناسی در زمینه فناوری زیستی از جمله مهندسی ‍ژنتیک یا فنون DNA  نوترکیب در سال های اخیر جهانی تازه را به روی محققین گشوده است تا با استفاده از آن فراورده هایی را تولید کنند ویا اصلاح نمایند و به بهینه سازی گیاهان و جانوران بپردازند ویا در درمان بیماری های ارثی و لاعلاج بکوشند.

مقاله حاضر به منظور آشنایی بیشتر خوانندگان عزیز با فعالیت هایی که در زمینه مهندسی ژنتیک انجام می شود تهیه شده است.

ابتدا لازم است با چند اصطلاح مهم آشنا شویم :

مهندسی ژنتیک، به فرآیند دست ورزی در ژن ها گفته می شود که شامل روشهایی مانند جداسازی ، خالص سازی ، وارد کردن و تظاهر یک ژن خاص در یک میزبان است که منجر به ایجاد یک صفت جدید یا تولید محصول مورد نظر می‌شود. مهندسی ژنتیک کابردهای وسیعی دارد.

 

ژن یا ماده وراثتی ، ماده پیچیده‌ای است که در هنگام تقسیم می‌تواند همانند خود را بوجود آورد. واحدهایی از این ماده وراثتی از پدر و مادر به فرزندان انتقال می‌یابند. این واحدها دارای ویژگیهای بسیار پایدار بوده و بطور مشخص موجودی را که صاحب آن است، تحت تاثیر قرار می‌دهند. ژنها بر روی کروموزوم ها در جایگاههای ویژه ، مرتب شده‌اند.

ژن و کروموزوم ،یاخته‌های (سلول های) یک گیاه یا یک جانور دارای تعداد معینی کروموزوم است که ویژه آن گونه گیاهی یا جانوری می‌باشد و تعداد این کروموزومها در همه یاخته‌های آن فرد پایدار و یکسان است. بنابراین همه یاخته‌های یک فرد دارای مجموعه‌های ژنی یکسانی می‌باشند، مثلا در مگس سرکه در حدود 10 هزار ژن شناخته شده است. افراد مختلف یک گونه دارای الل های(صورت های متفاوت) یک ژن در سلول های خود می‌باشند. در هر کروموزوم ، ژنها بطور خطی قرار گرفته‌اند و نظام آنها پایدار و ثابت است. جایگاه ثابت هر ژن در کروموزوم که ویژه آن ژن است، لوکوس (Locus) نامیده می‌شود.

DNA نوترکیب ، مولکولی است که از DNA دو یا چند فرد مختلف ساخته شده است.

محصولات فن‌آوری DNA نوترکیب ، از پروتئینها تا موجودات مهندسی شده متفاوت می‌باشد. با این فن‌آوریها می‌توان مقادیر زیاد پروتئینها را برای مقاصد تجارتی تولید نمود. از میکروارگانیزمها می‌توان برای انجام کارهای اختصاصی استفاده نمود. با استفاده از مهندسی ژنتیک ، می‌توان صفاتی را در گیاهان و جانوران ایجاد کرد که برای کشاورزی و پزشکی مفید باشند. بعضی از محصولات این فن‌آوری برای استفاده مورد تائید قرار گرفته است و تعداد زیادی نیز در حال تکامل هستند. در طی چند سال اخیر ، مهندسی ژنتیک از یک فن‌آوری وعده دهنده به یک صنعت چند بیلیون دلاری تبدیل شده و رشد آن بیشتر در صنعت دارویی بوده است.

با استفاده از فن‌آوری DNA نوترکیب ، مطالعه ساختمان و عملکرد ژن بسیار آسان شده است و جداسازی یک ژن از یک کروموزوم بزرگ به موارد زیر نیاز دارد :

  • روشهایی برای برش و دوختن قطعات DNA
  • وجود ناقلین کوچک DNA که قادر به تکثیر خود بوده و ژنهایی در داخل آنها قرار داده شود.به این ناقل ها vector می گویند .
  • روشهایی برای ارائه ناقل حاوی DNA خارجی به سلولی که در آن بتواند تکثیر یافته و کلنی‌هایی را ایجاد کند.
  • روشهایی برای شناسایی سلول های حاوی DNA مورد نظر.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ آذر ۹۴ ، ۲۱:۱۱

با افتخار در کشورم مشغول به خدمت می‌شوم

کنفرانس بین‌المللی Eurodisplay ۲۰۱۵ فرصتی بود تا بار دیگر یک جوان ایرانی به‌عنوان ستاره آسمان علم معرفی شود و این بار «محمد محمدی مسعودی» دانشجوی دکتری مهندسی برق نانوفوتونیک دانشگاه گنت بلژیک به‌عنوان بهترین دانشجوی سال ۲۰۱۵ در حوزه نمایشگرها انتخاب شد.  کمیته داوری انتخاب بهترین دستاورد علمی جدید دانشجویان از بین چکیده‌های ارسال شده از همه دنیا به این کنفرانس، دستاورد این دانشجوی‌ایرانی را با نام «ساخت لایه نازک نوردهنده پلاریزه برای استفاده در نمایشگرهای کریستال مایع» به‌عنوان دستاورد برتر در حوزه‌ علم و تکنولوژی نمایشگرها اعلام کرد. محمد محمدی مسعودی، دبیر اسبق اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل، مدرک کارشناسی خود را در دانشگاه سمنان و کارشناسی‌ارشد را از دانشگاه شاهد اخذ کرده و در حال حاضر دانشجوی دکتری مهندسی برق نانوفوتونیک دانشگاه گنت بلژیک است.


محمد مهدی مسعودی


روزنامه همشهری در آستانه روز دانشجو با این دانشجوی موفق درباره درخشش دانشجویان ایرانی در جهان و همچنین عواملی که در این موفقیت نقش دارند‌ در بلژیک گفت‌وگویی انجام داده است. او از سال‌های تحصیل در کنار کارهای فرهنگی در دانشگاه و همچنین راه‌های جلوگیری از فرار مغزها می‌گوید.

    مقطع کارشناسی را در دانشگاه سمنان و ارشد را در دانشگاه شاهد گذراندید. از این دو دانشگاه و همچنین رشته‌هایی که در آن تحصیل کردید برای ما بگویید و اینکه چه عاملی باعث انتخاب این رشته شد؟

به مهندسی برق علاقه داشتم. علاوه بر علاقه، جو غالب در بین کنکوری‌های ریاضی هم رقابت برای مهندسی برق بود. 25رشته اول را در انتخاب رشته کنکور، مهندسی برق زدم و دانشگاه سمنان انتخاب یازدهم بود که قبول شدم. 4سال تحصیل را در خوابگاه بودم و تقریبا هر دوماه یکبار به خانه می‌رفتم. جو مذهبی خوب و صمیمی در دانشگاه و خوابگاه حاکم بود. فکر می‌کنم مهم‌ترین عامل آن هم وجود هیئت «محبان‌روح‌الله» به همراه انجمن اسلامی «یادگاری رزمندگان دفاع‌مقدس» بود که روزگاری در دهه60 دانشجوی دانشگاه سمنان بودند. بسیج و نهاد و انجمن اسلامی به‌دلیل فهم و بصیرت مسئولین دانشگاه و اعضا در کنار هم فعالیت‌های سازنده‌ای داشتند. من هم توفیق داشتم در مراسم هیئت و انجمن و نهاد در آن 4سال شرکت کنم. در مقطع ارشد هم با توجه به اینکه دانشجوی ممتاز بودم می‌توانستم بدون کنکور در دانشگاه سمنان ادامه تحصیل بدهم که نشد. برای کنکور ارشد 3‌ماه وقت داشتم و خدا را شکر در دانشگاه شاهد قبول شدم. دانشگاه شاهد واقعا جو متفاوت و بسیار خوبی نسبت به بقیه دانشگاه‌ها داشت. در خوابگاه‌ها جو علمی بهتری حاکم بود. همین امر کمک می‌کرد که دانشجو برای هدف اصلی که تحصیل علم هست تمرکز کند. نزدیکی دانشگاه به مرقد حضرت امام (ره) و گلزار شهدا و اینکه برای رفتن به دانشگاه همیشه باید از این مسیر رد می‌شدیم، همیشه یک تذکر و تلنگری بود تا حواسم را جمع کنم که از کجا آمده‌ام و بدانم این آرامشی که برای تحصیل من و امثال من حاکم است به مدد فداکاری‌های امام و شهدا بوده است و من هم مدیون آنها هستم و باید روزی دینم را ادا کنم. در کل از نظر من دانشگاه شاهد به لحاظ فرهنگی و علمی یک دانشگاه نمونه است.

    تا قبل از اختراع لایه نازک نوردهنده پلاریزه برای استفاده در نمایشگرهای کریستال مایع، کار علمی یا اختراع دیگری هم داشتید؟

قبل از آمدن به خارج از کشور روی ال‌ای دی‌های ارگانیک کار می‌کردم. در دانشگاه گنت هم به‌صورت موازی روی 2 پروژه کار می‌کردم که زیاد هم به هم مرتبط نبودند ولی خدا را شکر از هر دو جواب‌های خیلی خوبی گرفتم و این توانمندی را پیدا کردم که فناوری ساخت را هم بتوانم در کشورم پیاده کنم. موارد کاربردی ساخته شده از قبیل پلارایزر لایه نازک انعطاف پذیر با ضخامت 6میکرون، فیلترهای نوری لایه نازک انعطاف‌پذیر با قابلیت کنترل باند نوری از ماورای بنفش تا مادون قرمز با ضخامت 8میکرون که کاربردهای خیلی متنوعی در صنایع مرتبط با فوتونیک دارند، 2دستاورد من در طول این مدت بود. ازجمله اینکه مثلا شرکت سامسونگ برای دوربین‌های سه‌بعدی خودش نیازمند یک شاتر سرعت بالا با قابلیت سوئیچ بین مادون قرمز و نور مرئی بود که توانستم براساس همین فیلترهای نوری قابل کنترل آن شاتر را بسازم و به‌عنوان اختراع بین‌المللی در آمریکا ثبت کنم که مقالات آن هم چاپ شده و در دسترس هست. برای ساخت لایه نازک نوردهنده پلاریزه هم چندین روش را پیاده کردم که آنها هم به جواب رسید و مقالاتش چاپ شد ولی آنکه به ساخت صنعتی نزدیک‌تر است همین مورد است که دومین اختراع من محسوب می‌شود.

    این اختراع بزرگ علمی چه دستاوردهایی دارد و چقدر برای ساخت آن زمان صرف کردید؟

میزان مصرف انرژی و صرفه‌جویی در آن یکی از دغدغه‌های آینده بشر، هم به لحاظ کمبود منابع، هم به لحاظ آلایندگی است. هنر کنترل یک نانو میله نیمه‌هادی در ابعاد نانومتری (5×5×50نانومتر) قابلیت‌های فراوانی را به ما می‌دهد. مهم‌ترین کاربردها ساخت یک نوردهنده پلارایز لایه نازک انعطاف‌پذیر برای استفاده در نمایشگرها- شیشه‌های هوشمند و سلول‌های خورشیدی است. خصوصا در نمایشگرها - با توجه به قابلیت تولید صنعتی روش ما و همچنین کاهش 40درصدی مصرف انرژی، می‌تواند تحول خوبی ایجاد کند. علاوه بر این، قدرت اختراع ما در کنترل جاگذاری و جهت‌گذاری نانو‌میله‌ها می‌تواند دریچه‌های جدیدی را نیز برای ما در حوزه‌های دیگر باز کند. با توجه به اینکه روش ما قابلیت پیاده‌سازی‌ صنعتی دارد، این فناوری در ایران نیز قابلیت اجرا خواهد داشت.

    در یک کنفرانس هم آن را ارائه دادید؟ درست است؟

بله، کنفرانس Eurodisplay یک کنفرانس بین‌المللی در حوزه کاربردی نمایشگرهاست که نه‌تنها محققان دانشگاهی و صنعتی رشته برق و فوتونیک بلکه محققان رشته‌های دیگر مثل شیمی و مواد و کامپیوتر در آن شرکت می‌کنند و آخرین تحقیقات و دستاوردهای خود را در زمینه نمایشگرها ارائه می‌کنند. در کنار این کنفرانس نیز نمایشگاهی از آخرین دستاوردهای صنعت و دانشگاه برپا می‌شود. هر سال کمیته‌ای مشتمل بر 2 نفر از استادان دانشگاه و 2 نفر از صنایع از بین طرح‌های ارائه‌شده در کنفرانس، طرح برجسته علمی یا یک دستاورد تکنیکی مرتبط با حوزه نمایشگرها را انتخاب می‌کنند که خدا را شکر از بین تمامی طرح‌ها طرح من پذیرفته شد.

    چطور شد برای ادامه تحصیل دانشگاه گنت بلژیک را انتخاب کردید؟

من بورسیه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستم. طبق قانون آن زمان برای کشورهای آمریکا، کانادا و انگلیس نمی‌توانستیم اقدام کنیم. برای استادان دانشگاه‌هایی که در رشته ما حرفی برای گفتن داشتند درخواست فرستاده بودم و از چند جا پذیرش داشتم که نهایتا تحصیل در دانشگاه گنت را انتخاب کردم. دانشگاه گنت، جزو 100دانشگاه برتر دنیاست و استاد من هم در این رشته صاحب‌نظر و مطرح است.

    برنامه آینده شما بعد از گرفتن دکتری چیست و آیا به فعالیت علمی در داخل ایران ادامه می‌دهید یا به پیشنهادهای خارج از کشور فکر می‌کنید؟

به لطف الهی در رشته نانوفوتونیک دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران مشغول به خدمت خواهم شد. استاد خودم از من خواست تا برای تحصیل در مقطع فوق دکتری در بلژیک بمانم. بلافاصله بعد از کنفرانس یکی از استادان مطرح در این حوزه از انگلستان پیش من آمد و گفت هر موقع نیاز به‌کار داشتید فقط یک ایمیل به من بزنید. یکی از صاحبان صنایع آلمان هم از برنامه‌ام برای بعد از دکتری پرسید که من هم با افتخار گفتم در دانشگاه تهران و در کشورم مشغول به خدمت می‌شوم. حالا امیدوارم بتوانم خدمتی بکنم.

    شما دبیری اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه‌های سراسر کشور را برعهده داشتید. برخی تصور می‌کنند فعالیت در این انجمن‌هایا بسیج دانشجویی باعث دور شدن از درس و فعالیت‌های علمی می‌شود. به‌نظر شما می‌توان در هر دوجبهه موفق بود؟

مهم است که انسان بداند از کجاست، در کجاست و به سوی کجا در حرکت است. انسان به انجام وظیفه مکلف است. مسئله مهم این است که اولا انسان باید بداند که تکلیف‌محور و وظیفه‌محور باشد و دوما اینکه بداند تکلیف و وظیفه‌اش در زمان و مکانی که قرار دارد چیست. اگر انسان‌ها در امور نظم داشته باشند و وظیفه خودشان را بدانند هیچ تداخلی در کارها پیش نمی‌آید. من هرگز ندیدم یک دانشجو در طول 24ساعت 16ساعت درس بخواند. با یک برنامه‌ریزی منظم و با علم به اینکه نخستین وظیفه دانشجو در دانشگاه کسب علم و دانش است و با علم به اینکه دانشجو به‌عنوان قشر فرهیخته جامعه که علقه‌ای به قدرت و ثروت ندارد نمی‌تواند نسبت به انقلاب اسلامی و جامعه خودش و آینده کشورش بی‌تفاوت باشد. می‌تواند در عین کسب علم و دانش بقیه وظایف خود را انجام دهد. افراد زیادی داشتیم و داریم که ضمن انجام فعالیت‌های علمی، وظایف خود را هم در قبال انقلاب و جامعه انجام دادند و ثابت کردند که کار تشکیلاتی مزاحمتی برای کسب علم نیست. به‌نظرم دانشجویی که نسبت به جامعه خود بی‌تفاوت و بی‌مسئولیت باشد در آینده به درد جامعه نخواهد خورد و چه بسا مورد استفاده بیگانگان هم قرار بگیرد.

    غیراز تحصیل به‌کار دیگری هم مشغول هستید؟

بچه‌داری! گاهی از دختر کوچکم در خانه نگهداری می‌کنم. در اینجا دانشجوی دکتری حقوق کافی دریافت می‌کند و دغدغه مالی ندارد و می‌تواند با خیال راحت به تحقیق بپردازد و صد البته باید مثل یک کارمند از 9صبح تا 5بعدازظهر کار کند و سالی 35روز هم مرخصی دارد. به‌نظرم این سیستم باید در ایران هم پیاده شود تا هم جلوی فرار مغزها گرفته شود، هم بهره‌وری پروژه‌ها بالا برود.

    در ایران چگونه می‌توانیم در بحث علم و دستاوردهای آن به‌خودکفایی برسیم؟

به‌نظرم ما به لحاظ استعداد و نیروی نخبه کم نداریم. فقط باید سیستم تصمیم بگیرد سرمایه‌گذاری کند. باید مسئولان واقعا به این نتیجه برسند که «العلم‌سلطان». یکی از موارد خیلی ساده ولی مهم همین تأمین مالی دانشجوی دکتری است که اگر انجام شود مطمئنا جلوی فرار مغز‌ها را خواهد گرفت و بهره‌وری را بالا خواهد برد. با توجه به تجربه 5ساله در خارج از کشور و حضور در کنفرانس‌های بین‌المللی و گپ و گفت با استادان می‌توانم به جرأت بگویم که در صورت تأمین امکانات حداقلی و آرامش فکری ما در همه علوم می‌توانیم دردنیا بهترین باشیم. این اعتماد به نفس در ما هست فقط باید در مسئولان هم ایجاد بشود که می‌توانیم. مسئولان باید سرمایه‌گذاری کنند. برای مثال اکنون دوستان من بعد از گذراندن دوره دکتری و پسادکتری در دانشگاه استنفورد با اینکه خیلی تلاش کردند نتوانستند در ایران جذب بشوند و اکنون در بخش تحقیقات موتور تویوتا در بروکسل کار می‌کنند.

    فکر می‌کنید علم و دانش اکنون در جامعه ایرانی به جایگاه خودش دست یافته است؟

متأسفانه در جامعه ما بیشتر خانواده‌ها مدرک‌گرا شده‌اند و بیشتر برایشان مهم شده که فرزندشان در دانشگاه نزدیک محل زندگی‌شان و در یک رشته خوب قبول شود. حالا بعد چه پیش می‌آید یا به چه قیمتی مهم نیست. کسی به علم اهمیت نمی‌دهد. متأسفانه در مهمانی‌ها راجع به سیاست یا بازار و اقتصاد یا ورزش و فوتبال صحبت می‌کنند. البته صدا و سیما و رسانه‌ها سهم زیادی در این فرهنگسازی‌ دارند. باید اهمیت علم در خانواده‌ها نهادینه شود و خانواده نخستین و مهم‌ترین نقش را در این ارتباط دارد.

    ایرانیان در جهان

در بلژیک استادان پروژه‌های صنعتی زیادی در دست و نیاز به جذب دانشجویان نخبه دارند. در کشور خودشان هم دانشجویان باسواد به اندازه کافی ندارند و اعتراف می‌کنند که در ایران دانشجو با سواد زیاد است. به همین‌خاطر تمایل زیادی دارند که آنها را جذب کنند. نگاه مردم و دانشجویان در اروپا هم بیشتر متاثر از فضای رسانه‌های حاکم هست مگر اینکه از نزدیک با دانشجویان ایرانی در ارتباط باشند و با توضیحات ما از آن فضای تخیلی خارج بشوند. متأسفانه هنوز اینجا یکسری فکر می‌کنند که ما در ایران با حیوانات چهارپا سفر می‌کنیم. برخی هم که ایران را با کشورهای عربی اشتباه می‌گیرند و از اینکه خانم‌ها در ایران نمی‌توانند رانندگی کنند و رأی بدهند ناراحتند! در بلژیک بلافاصله بعد از ثبت اختراع توسط دانشگاه، استادم وارد مذاکره با یکی از شرکت‌های ساخت تلویزیون شد که اکنون در جریان هست. در ایران هم که فکر نمی‌کنم هنوز کسی در جریان باشد. مشکل اینجاست که شبکه‌ای برای اطلاع‌رسانی این امور وجود ندارد یا اینکه من اطلاع ندارم. البته برای حضور در نمایشگاه فن بازار که در محل دائمی نمایشگاه‌ها از تاریخ 23تا 26آذر برگزار می‌شود اقدام کرده‌ام.

    یک معرفی خودمانی

یک ایرانی مسلمان هستم و هر زمان یک ایرانی یا یک مسلمان در دنیا افتخار می‌آفریند از صمیم قلب خوشحال می‌شوم و فکر می‌کنم همه مردم ایران همین گونه باشند. مهم این است که من یک ایرانی مسلمان هستم. سال 1361به دنیا آمدم و 4خواهر و یک برادر دارم. دوران ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را در خمینی‌شهر، کارشناسی مهندسی برق را در دانشگاه سمنان، کارشناسی ارشد را در دانشگاه شاهد و مقطع دکتری را در دانشگاه گنت بلژیک در رشته مهندسی برق گرایش نانوفوتونیک تحصیل کردم. 2 سال اول با بورس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تحصیل کردم و سال‌های بعد را با بورس دانشگاه گنت بلژیک ادامه تحصیل دادم. خیلی‌ها از من می‌پرسند که دوران تحصیل چه امکاناتی در اختیارم بود و در پاسخ به همه آنها گفته‌ام که هیچ وقت در مدارس غیرانتفاعی و کلاس خصوصی و کنکور درس نخواندم و همیشه یاد گرفتم که با همین امکانات اندکی که در اختیارم بود بهترین استفاده را ببرم. اکنون صاحب دو فرزند دختر هستم که از این بابت خدا را شکر می‌کنم.


منبع :

«خبرنامه دانشجویان ایران»

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۷ آذر ۹۴ ، ۱۶:۰۵

هیدر



شقایق دریایی


عروس دریایی


پلاناریا


دلقک ماهی


پلاتی پوس


پروانه بیستون بتولاریا


پروانه اپروفترا بروماتا


شته
شته



پرنده کوکو



مرغ جولا


چکاوک



چیتای افریقایی



راسو



وزغ درخت بلوط



کشتی چسب



سسک



پلنگ جاگوار



مرغ شهد خوار




لامپری



میمون رزوس



اورانگ اوتان




گوریل



اپاسوم



خوکچه هندی



لمور



راکون



پروانه مونارک



عنکبوت بیوه سیاه



ستاره دریایی

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۱ آذر ۹۴ ، ۲۱:۲۵

بسیاری از خانواده‌ های ایرانی کبک را می‌ شناسند و اکثر روستاییان میزبان این پرنده ی زیبا در مزارع خود هستند. گوشت کبک با سابقه ی مصرف طولانی به عنوان گوشتی لذیذ با خواص درمانی زیاد شناخته شده است. امروزه تصور بسیاری از مردم برای به دست آوردن گوشت کبک از طریق شکار است.




در دنیا گونه های متعددی از کبک وجود دارد که معروف ترین آن ها عبارت هستند از: کبک چوکر(Alectoris Chukar)، کبک صخره ای(Alectoris graeca) و کبک پا قرمز اروپایی(Alectoris rufa). البته همه ی کبک ها پا قرمز هستند. گونه های موجود در کشور ما بیشتر از نوع چوکر(Chukar) می باشند.
از دیرباز در بسیاری از کشورها پرورش و نگهداری پرندگانی از قبیل قرقاول، بوقلمون و کبک، علاوه بر پرورش مرغ جهت تامین گوشت مصرفی انسان به ویژه جهت سلیقه های خاص متداول بوده است. در پاره ای از کشورها نیز پرورش متراکم تعدادی از پرندگان وحشی نظیر کبک متداول شده است.
صنعت تولید و تکثیر و پرورش کبک در ایران حدود سه سال است که توسط تعداد انگشت شماری از دوستداران شکار و طبیعت آغاز شده و دوستان پرورش دهنده موفق به تولید و تکثیر کبک ایرانی نیز گشته اند و تجارب خوبی در این زمینه کسب کرده اند. در حال حاضر مزارعی در استان های فارس، کرمان، سمنان، گلستان و اصفهان به این فعالیت مشغول می باشند.
اگر چه در حال حاضر دسترسی به گوشت این پرنده در کشورمان برای همه مهیا نیست، اما بد نیست بدانید که در برخی استان‌ های کشورمان تولید و عرضه گوشت این پرنده توانسته نیازهای مردم به تنوع گوشت سفید در بازار را برآورده سازد.
گوشت کبک معمولا جزو غذاهای لوکس محسوب می‌ شود و قیمت بالا و مخصوص به خود دارد. این گوشت به لحاظ طعم و مزه به بسیاری از گوشت ‌های سفید همچون مرغ، بوقلمون و شترمرغ ارجحیت دارد.

ویژگی های گوشت این پرنده به شرح زیر است:
کبک از خانواده ی ماکیان با خصوصیات پرندگان وحشی شکاری است.
میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده در مقایسه با دیگر پرندگان ۵ تا ۱۰ درصد بیشتر است و انواع اسید آمینه ی ضروری در آن به وفور یافت می ‌شود. به همین دلیل است که در اغلب نقاط دنیا پزشکان برای بیماری‌ هایی چون ضعف اعصاب، ناراحتی‌ های روانی و بی‌ خوابی مصرف این گوشت را توصیه می ‌کنند.
این گوشت به دلیل چربی و کلسترول بسیار پایین از بروز بیماری‌ های قلبی ـ عروقی پیشگیری کرده و به دلیل غنی بودن از پتاسیم، مصرف به اندازه‌ ی آن برای افراد با فشار خون بالا مانعی ندارد.
گوشت کبک می ‌تواند نیاز بدن به فسفر، منیزیم، آهن و گوگرد را تامین کند و به تقویت حافظه و قوای جنسی بیافزاید و ضعف عمومی بدن را هم برطرف سازد.
در هر صد گرم گوشت کبک ۵/۲۴ گرم آلبومین، ۴/۱ گرم چربی و حدود ۱ تا ۵/۱ گرم مواد معدنی وجود دارد. وجود مقدار زیادی از مواد معدنی در گوشت کبک نشان دهنده ی ارزش حیاتی آن است.
املاح معدنی موجود در گوشت کبک به خوبی جذب بدن می شود و به همین جهت در این زمینه مواد مورد نیاز بدن را در دسترس سلول قرار می دهد.
گوشت کبک برای همه ی افراد اعم از کودک و سالمند، غذایی سالم و سلامت بخش است.
گوشت کبک کمتر تولید اسید اوریک می کند، فعالیت کلیه را افزون می سازد و به دفع سموم بدن یاری فراوان می رساند. با توجه به این ویژگی ها برای همه ی افراد و در مورد همه ی بیماری ها، غذایی خوب و موثر است.

گوشت کبک در احادیث معصومین (علیهم السلام) :
امام کاظم علیه السلام فرمودند : به تب دار گوشت کبک بخورانید ، چرا که پاها را نیرو میدهد و تب را کاملا دور میکند(الکافی ، جلد ۶ ، ص ۳۱۲ ، ح ۴)
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) میفرمایند : هر کس دوست دارد خشمش کاستی بگیرد، گوشت کبکنجی(دُرّاج یا کبک سیاه) بخورد(الکافی ، ج ۶ ، ص ۳۱۲ ، ح ۳)
امام صادق علیه السلام میفرمایند: هر گاه کسی از شما، اندوه یا گرفتاری دارد و نمیداند علتش چیست گوشت کبکنجی (دُرّاج یا کبک سیاه) بخورد. در این صورت به خواست خداوند متعال، این اندوه و گرفتاری فرو خواهد نشست (بحارالانوار ، ج ۶۳ ، ص ۷۵ ، ح ۶۹)

گوشت کبک در طب سنتی:
روایت شده به اشخاصی که تب دارند گوشت کبک بدهید زیرا به پاها قوت می دهد و تب را قطع می کند. گوشت کبک غذای لذیذی است.

توصیه ‌ها‌
۱ ـ در برخی استان ‌های کشور گوشت کبک به صورت بسته ‌بندی عرضه می ‌شود. پس به تاریخ مصرف و مجوز بهداشت آن توجه کنید و در اولین فرصت آن را به مصرف برسانید.
۲ ـ گوشت خام کبک در یخچال به مدت ۲ روز، به صورت پخته حداکثر ۳ روز و در فریزر تا ۳ ماه قابلیت نگهداری دارد.
۳ ـ گوشت کبک شکار شده را پس از ذبح با فاصله ی کوتاهی استفاده کنید و بدانید گوشت کبک جوان، نرم و لطیف بوده و در مدت زمان کوتاهی پخته می ‌شود.


منبع : بخش تغذیه تبیان

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۱ آذر ۹۴ ، ۱۴:۳۰

قابل توجه دانش آموزان کلاس های دوم و سوم تجربی دبیرستان های هاجر(س) و آفتاب

شما عزیزان می توانید یکی از موضوعات زیر را انتخاب نموده و به صورت فردی یا گروهی(دونفره) انجام دهید.


1-      1- ارایه طرح پژوهشی

2-      2- طراحی آزمایش

3-      3- اجرای آزمایش تکمیلی مرتبط با مطالب کتاب

4-      4- تهیه پاورپوینت یا انیمیشن

5-      5- مدل سازی

6-      6- تهیه پوستر دیواری

7-      7- ارسال مطلب به وبلاگ

8-      8- ساخت وسایل کمک آموزشی

9-      9- تهیه جدول زیست شناسی

10-  10- تهیه بروشورهای علمی

11-  11- ترجمه

12-  12- عکاسی با موضوعات زیستی


توجه : به فعالیت های انجام شده، پس از ارزیابی امتیاز مناسب داده خواهد شد.



۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۳ آذر ۹۴ ، ۲۰:۵۳

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آذر ۹۴ ، ۲۰:۰۷


تولید پوست مصنوعی به همت محققان دانشگاه شریف


به گزارش ایرنا، پوست مصنوعی تولید شده در دانشگاه صنعتی شریف یکی از 10 طرح فناورانه ای بود که 26 آبان ماه با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در این دانشگاه رونمایی شد.این طرح با حمایت دفتر توسعه و انتقال فناوری دانشگاه صنعتی شریف طراحی و تولید شده است.

کارشناس ارشد دفتر توسعه و انتقال فناوری دانشگاه صنعتی شریف به کاربرد پوست مصنوعی در ترمیم زخم های عمیق به ویژه سوختگی های شدید و زخم های بیماران دیابتی اشاره کرد.

مریم اشکبوس با بیان اینکه پوست مصنوعی به روش الکترولیستی تهیه شده است، ادامه داد: در تهیه این پوست از پلیمرهای ویژه ای استفاده شده و داروهای خاصی هم در آن وجود دارد.

وی توضیح داد: سلول ها به صورت زنده می توانند روی بستر پوست مصنوعی قرار گیرند و داروها روی آنها تزریق شوند.

اشکبوس به برخی ایرادات نمونه های قبلی پوست مصنوعی اشاره و خاطرنشان کرد: نمونه های قبلی که در بازار هستند یا دچار عفونت می شوند و یا بدن بیمار، آنها را پس می زند و بستر مناسب برای رشد سلول ندارند ولی نمونه های تولید شده فعلی، به خاطر داشتن خواص پزشکی و مهندسی در کنار یکدیگر، بستر مناسبی برای رشد سلول و ترمیم زخم و بافت فراهم می کند.

به گفته وی نمونه های آزمایشگاهی پوست مصنوعی به مرحله تولید رسیده و تست های آزمایش حیوانی بر روی آن انجام شده است که نتایج این تست ها بسیار مطلوب بوده است.

پوست مصنوعی بعد از انجام آخرین تست های حیوانی و گرفتن تاییده های لازم، بر روی نمونه های انسانی آزمایش خواهد شد.

منبع : ایرنا
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آذر ۹۴ ، ۱۹:۴۴

آیا انسان می‌پندارد که هرگز استخوان‌های او را جمع نخواهیم کرد؟ آری قادریم که (حتی خطوط سر) انگشتان او را موزون و مرتب کنیم.


سوره قیامت - آیه 3 . 4

این تعبیر می‌تواند اشاره لطیفی به خطوط سر انگشت انسان باشد که می‌گویند کمتر انسانی در روی زمین پیدا می‌شود که خطوط سر انگشت او با دیگری یکسان باشد. همین امر سبب ایجاد فنی به نام انگشت نگاری گردیده است. می دانیم اثز انگشت هر فرد منحصر به خود اوست و منشا ژنتیکی دارد . با توجه به اینکه این مطلب در قرون اخیر کشف گردیده و انسان قبل از آن اطلاعی از این واقعیت نداشت، این آیه می‌تواند یکی از گوشه‌های اعجاز علمی قرآن را بیان کند.

 

منبع : مجله اینترنتی رشد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آذر ۹۴ ، ۱۹:۳۷


 ZEBROID
یک zebroid (با نام های دیگر zedonk، zorse، zebrule و قاطر گورخر) نتیجه جفت گیری بین گورخر نر و حیوان ماده از خانواده equidae (نوعی اسب) است.

zorse نتیجه جفت گیری اسب و گورخر است.

zonkey هم بچه گورخر و خر است.

Zony هم بچه دورگه نتیجه جفت گیری گور خر و اسب پونی است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آذر ۹۴ ، ۱۹:۲۹
 

تولید ریزجلبکهای خشک‌شده تحت شرایط خلأ و سرمای پایین در کشور


به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی، رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در این باره گفت: تهیه آمپول‌های لیوفیلیزه به عنوان راهکار اساسی جهت حفظ و نگهداری میکروارگانیسم‌ها از دیرباز مرسوم بوده و این بار در مورد جلبکها استفاده شده است. نتایج آزمایشات کنترل کیفی به خوبی اثربخشی این روش را در نگهداری جلبکها نمایان کرد و از این پس بانک میکروارگانیسم‌های مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران قادر خواهد بود جهت تضمین دوام ریزجلبک‌ها و تسهیل در انتقال، آنها را به صورت لیوفیلیزه در شکل آمپول‌های نگهداری و زیتوده در حجم بالاتر جهت مصارف صنعتی و تحقیقاتی ارائه کند.

وی افزود: به طور کلی فرایند لیوفیلیزاسیون جدای از تضمین حیات میکروبها در طولانی‌مدت منجر به حفظ ساختارهای مفید میکروارگانیسم‌ها می‌شود و در مورد جلبک‌های ارزشمند صنعتی، این روش به حفظ ارزش غذایی و دارویی جلبک‌ها و همچنین افزایش ماندگاری ترکیبات طبیعی موجود در ساختارهای ریزجلبکی از قبیل ویتامین‌ها، ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و رنگهای طبیعی می‌انجامد.

شاهزاده فاضلی خاطرنشان کرد: شکل خشک شده و یا پودرشده ریزجلبک‌ها کاربردهای فراوانی در صنایع شیلات، دارویی، بهداشتی، آرایشی و غذایی دارد و خدمت ارائه شده از سوی مرکز می‌تواند نیازهای تحقیقاتی دانشمندان، محققان، استادان و دانشجویان حوزه زیست‌فناوری را رفع کند.

منبع : ایسنا
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ آذر ۹۴ ، ۱۹:۲۱